fbpx

FESTES LABORALS PER A L’ANY 2016

FESTES LABORALS PER A L'ANY 2016

FESTES LABORALS PER A L’ANY 2016

FESTES LABORALS PER A L’ANY 2016 439 274 arluk

Al BOE del dia 19 d’octubre de 2015 s’ha publicat la relació de festes laborals per a l’any 2016. Amb això, es facilita el coneixement en tot el territori nacional del conjunt de les festes laborals.

 

Es publiquen tant:

 

  • Les festes d’àmbit nacional, retribuïdes i no recuperables no substituïbles per les comunitats autònomes (CCAA)
  • Les festes que les comunitats autònomes poden triar entre celebrar al seu territori o substituir-les per d’altres (que per tradició els siguin pròpies).

 

Atenció! El calendari laboral per 2016 recull un total de 8 festes nacionals, que seran comunes a totes les comunitats autònomes, el mateix nombre que el 2015. De totes elles, només 4 se celebraran entre setmana.

 

Festes nacionals. Els 8 dies de festes nacionals (dies festius – no laborables) seran:

 

  • 1 de gener (Cap d’Any, que cau en divendres),
  • 6 de gener (dimecres, l’Epifania),
  • 25 de març (Divendres Sant),
  • 15 d’agost (l’Assumpció de la Mare de Déu, dilluns),
  • 12 d’octubre (Festa Nacional d’Espanya, dimecres),
  • 1 de novembre (Tot Sants, dimarts),
  • 6 de desembre (Dia de la Constitució, dimarts) i
  • 8 de desembre (la Immaculada Concepció, dijous).

 

D’ells, set són festius nacionals no substituïbles i un, el de l’Epifania, és substituïble, però totes les comunitats l’han mantingut.

 

Entre els dies que habitualment és festa a tot Espanya, el 2016 dos d’ells coincideixen en diumenge: l’1 de maig (Dia del Treball) i el 25 de desembre (Nadal).

 

Cal tenir en compte que les comunitats autònomes tenen la possibilitat de substituir el descans del dilluns de les festes nacionals que coincideixen en diumenge per la incorporació a la relació de festes de la comunitat autònoma d’unes altres que els siguin tradicionals. No obstant això, bona part de les comunitats han mantingut com a festiu el 2 de maig (Aragó, Castella i Lleó, Andalusia, Canàries, Madrid, Astúries i Extremadura). Totes excepte Canàries, País Basc, Galícia i La Rioja han traslladat el festiu del 25 al 26 de desembre.

 

El Dijous Sant (24 de març) és festiu a totes les comunitats autònomes excepte Catalunya. El dilluns de Pasqua (28 de març) és festiu a Catalunya, el País Basc, La Rioja, Navarra, la Comunitat Valenciana i les Balears.

 

Galícia, Madrid, Navarra, el País Basc i La Rioja celebren el 25 de juliol, Sant Jaume i Dia Nacional de Galícia. Una altra festa nacional substituïble, el 19 de març, Sant Josep, que aquest any cau en dissabte, solament es manté com a festiu a la Comunitat Valenciana, a Múrcia i a Melilla.

 

Festes de les comunitats

 

Les comunitats autònomes fixen els seus propis festius i els municipis declaren també les seves pròpies festes en dos dies de l’any. Quant a les festes de les comunitats, Andalusia celebra el seu dia el 29 de febrer (ja que el 28 de febrer és diumenge i es traspassa la festa al dilluns i 2016 és any de traspàs). Les Balears celebren l’1 de març el dia de la comunitat. El 23 d’abril, dissabte, és el dia d’Aragó per Sant Jordi i també la festa de la comunitat de Castella i Lleó.

 

El 9 de juny, dijous, se celebra tant el dia de la regió de Múrcia com el dia de La Rioja. El divendres 24 de juny, Sant Joan, és festiu a Catalunya i a Galícia.

 

Al setembre, el dia 2, divendres és el dia de Ceuta, el 8 de setembre, dijous és el dia d’Astúries i Extremadura, el 12, dilluns, se celebra la festa musulmana del Sacrifici (Aid El Kebir, única festa religiosa no catòlica que se celebra a Espanya) a Ceuta i Melilla, i el dia 15 de setembre és la festivitat de la Bien Aparecida a Cantàbria.

 

Les festivitats autonòmiques del calendari laboral de 2016 es completen amb la celebració del 80è aniversari del primer Govern basc, el 7 d’octubre, divendres, que serà festa al País Basc.

 

Canàries

 

En totes les comunitats autònomes hi ha 12 dies festius fixats al calendari laboral de 2016. No obstant això, a Canàries n’han fixat 11 perquè les illes fixen cadascuna la seva pròpia festivitat. Segons el Decret 313/2015, de 6 d’agost, pel qual es determina el Calendari de festes laborals de la Comunitat Autònoma de Canàries per a l’any 2016, les festes seran les següents: a El Hierro: el dissabte 24 de setembre, festivitat de Nuestra Señora de los Reyes; a Fuerteventura: el divendres 16 de setembre, festivitat de Nuestra Señora de la Peña; a Gran Canària: el dijous 8 de setembre, festivitat de Nuestra Señora del Pino; a La Gomera: el dilluns 3 d’octubre, festivitat de Nuestra Señora de Guadalupe; a Lanzarote: el dijous 15 de setembre, festivitat de Nuestra Señora de los Dolores; a La Palma: el divendres 5 d’agost, festivitat de Nuestra Señora de las Nieves, i a Tenerife: el dimarts 2 de febrer, festivitat de la Candelària.

 

A continuació pot consultar el quadre general de festes laborals 2016:

 

http://www.boe.es/boe/dias/2015/10/22/pdfs/BOE-A-2015-11348.pdf

 

Contacta amb nosaltres

Si tens qualsevol dubte o consulta omple el següent formulari i ens posarem en contacte amb tu