fbpx

QUANT S’HA DE PAGAR A UN EMPLEAT PER TREBALLAR UN FESTIU?

QUANT S'HA DE PAGAR A UN EMPLEAT PER TREBALLAR UN FESTIU?

QUANT S’HA DE PAGAR A UN EMPLEAT PER TREBALLAR UN FESTIU?

QUANT S’HA DE PAGAR A UN EMPLEAT PER TREBALLAR UN FESTIU? 760 400 arluk

Si compta amb treballadors la jornada dels quals es realitza habitualment en diumenges i festius (per exemple, té un establiment que obre aquests dies), aboni el salari que fixi el seu conveni en proporció a la jornada treballada. Si de forma excepcional un empleat ha de treballar en festiu, compensi les hores amb descans o pagui-les-hi incrementades en un 75%.

 

Una qüestió que suscita molts dubtes entre els treballadors és si és obligatori o no treballar durant un dia festiu. Encara que podem veure que existeixen moltes situacions en les quals els treballadors presten els seus serveis durant els festius, cal examinar la llei per veure si es tracta d’una qüestió obligatòria o no.

 

Li recordem que l’Estatut dels Treballadors reconeix el dret del treballador a les “festes laborals”, que són 14 dies a l’any en els quals el treballador cobra el seu sou, però no ha d’anar a treballar ni recuperar-los un altre dia. 

 

Atenció. Els festius són un dret irrenunciable del treballador, que no es pot substituir per una compensació econòmica.

 

No obstant això, quan existeixin raons tècniques o organitzatives que impedeixin gaudir del descans, o que facin que l’empresa necessiti als treballadors en un festiu, aquests hauran de treballar en aquests dies.

 

Encara que els treballadors tenen dret a 14 dies festius retribuïts a l’any, per raons tècniques o organitzatives, l’empresa pot demanar-los que treballin en dies festius. En aquests casos, l’empresa haurà de compensar als treballadors

 

Encara que en principi els treballadors tenen dret a fer festa durant els dies festius, existeixen raons per les quals les empreses poden demanar-los que prestin els seus serveis. 

 

Pot succeir que a causa de la seva activitat, de vegades necessita que els seus empleats treballin algun dia festiu o de descans setmanal (a part de treballar en la seva jornada ordinària setmanal), per exemple en sectors com a hostaleria, comerç, vigilància, manteniment, etc.

 

Què succeeix amb la retribució en aquests dies?

 

A l’hora de retribuir aquestes hores, el primer que ha de fer és veure si el seu conveni l’obliga a abonar una determinada compensació. 

 

Si el seu conveni no regula aquesta qüestió:

 

  1. Una opció és oferir un descans compensatori igual al nombre d’hores treballades en festiu o en el dia de descans.

 

  1. Si no compensa les hores treballades amb descans, haurà d’abonar l’import de les hores treballades en festiu o en el període de descans setmanal incrementades en un 75%.

 

Les normes indicades s’apliquen si el treball en festiu o en dia de descans és excepcional i la seva realització obeeix a raons tècniques o organitzatives. Si vostè compta amb treballadors la jornada dels quals es realitza habitualment en diumenges i festius (per exemple, té un establiment que obre aquests dies), aboni el salari que fixi el seu conveni en proporció a la jornada treballada.

 

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.

Contacta amb nosaltres

Si tens qualsevol dubte o consulta omple el següent formulari i ens posarem en contacte amb tu