fbpx

ÉS POSSIBLE DEDUIR L’IVA ABANS DE L’INICI DE L’ACTIVITAT EMPRESARIAL?

ÉS POSSIBLE DEDUIR L'IVA ABANS DE L'INICI DE L'ACTIVITAT EMPRESARIAL?

ÉS POSSIBLE DEDUIR L’IVA ABANS DE L’INICI DE L’ACTIVITAT EMPRESARIAL?

ÉS POSSIBLE DEDUIR L’IVA ABANS DE L’INICI DE L’ACTIVITAT EMPRESARIAL? 500 319 arluk

L’IVA suportat en la compra de béns o serveis durant la “fase preparatòria” d’un negoci (és a dir, amb anterioritat a l’inici de l’activitat) és deduïble. Per a això, n’hi ha prou amb demostrar que, en incórrer en aquestes despeses, es tenia la intenció d’iniciar una activitat que donava dret a deduir l’IVA suportat. Hisenda ha d’acceptar la deducció de l’IVA suportat, àdhuc en el cas que l’activitat no s’iniciï mai.

 

Li recordem que l’empresari o professional que té intenció, confirmada per elements objectius, d’iniciar amb caràcter independent una activitat econòmica i realitza les primeres despeses d’inversió, ha de ser considerat subjecte passiu, i en actuar com a tal, té dret a deduir immediatament l’impost sobre el valor afegit (IVA) reportat o ingressat per les despeses d’inversió efectuades per les necessitats de les operacions que pretén realitzar i que tinguin dret a deducció, sense esperar a l’inici de l’explotació efectiva.

 

Així, ho estableix el Tribunal Suprem, en la seva sentència de 19 de juliol de 2017, recurs de cassació per a la unificació de doctrina, que determina que el criteri preferent per procedir a la deducció de l’IVA suportat abans de l’inici efectiu de les operacions gravades és la intenció de destinar els béns o serveis adquirits o rebuts a una determinada activitat empresarial. Així, en línia amb la sentència del TS de 7 de març de 2014, una vegada nascut el dret, segueix existint encara que l’activitat econòmica considerada no doni lloc a operacions subjectes a gravamen o encara que el subjecte passiu no hagués pogut utilitzar els béns en operacions subjectes a l’impost a causa de circumstàncies alienes a la seva voluntat.

 

Es poden posar en contacte amb aquest despatx professional per qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.

Contacta amb nosaltres

Si tens qualsevol dubte o consulta omple el següent formulari i ens posarem en contacte amb tu